VP2-4.1.3.5-21

A nézsai bogyósgyümölcs termesztés hatékonyságának fejlesztése új traktor beszerzésével.

Projekt címe A nézsai bogyósgyümölcs termesztés hatékonyságának fejlesztése új traktor beszerzésével
Projekt azonosítószáma VP2-4.1.3.5-21
Támogatási kérelem VP2-4.1.3.5-21, Kertészeti üzemek megújításának támogatása
Projekt összköltsége 14 063 519 Ft
Projekt intenzitása 50,00 %
Projekt tervezett befejezése 2022. november 30.

A 3340464844 azonosítószámú, 2022. január 14-én kelt Támogatói Okirat szerint összesen 7 031 759 Ft vissza nem térítendő támogatást kaptunk a bogyósgyümölcs-termesztést támogató mezőgazdasági erőgép beszerzésére. A projekt intenzitása 50,00%, így a kapott támogatást összesen 7 031 759 Ft saját forrással egészítettük ki. Jelenleg 6,9 ha-on folytatunk málna és tüskétlen szeder termesztést, ennek elősegítésére 1 db traktor beszerzését valósítjuk meg. A projekt során beszerzendő új traktor a meglévő, üzembiztonság szempontjából elavult géphez képest több előnnyel is jár:

  1. Az új traktor munkaszélessége 1,3 m, így elfér a sorok között, a gallyakat, virágokat nem tördeli le.
  2. Kisebb nyomszélessége miatt nem tömöríti a növényzet gyökérzónáját, ezzel elősegíti a talaj jobb vízháztartását. Ezt tovább erősíti a jelenleg használt géphez képest feleakkora súly miatt kisebb tömörödés is.
  3. A projektben újonnan gyártott erőgép műszakilag, üzembiztonsági szempontból kifogástalan állapotban kerül használatba, megfelelő alkatrész-utánpótlással, gyári támogatással.
  4. Az új géphez könnyen csatlakoztathatók munkagépek, így trágyaszóró gép is. Ennek segítségével a tápanyag-utánpótlásban a környezetileg fenntarthatóbb szerves trágya kijuttatásra térnénk át a most használatos magas környezeti kockázatú műtrágyák helyett.

A beruházással a vállalkozás életében olyan, korábban nem alkalmazott technológiai innováció valósul meg, amely egyszerre ad pozitív választ az éghajlatváltozás kihívásaira, a vállalkozás árbevételének növelésére, és a művelési adottságok technológiai jellemzőire.

A projekt megvalósításával kapcsolatban vállaltuk, hogy a terület művelése során keletkezett zöldhulladékot, nyesedéket környezettudatos módon hasznosítjuk.

Food, Farming, Fisheries | European Commission (europa.eu)

Európai Unió - Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap
Európai Unió - Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (A vidéki térségekbe beruházó Európa)
Széchenyi 2020
Széchenyi 2020